Az egészséges étrend fontossága mindennapjainkban

Egészséges ételeket szinte mindenki tud mondani, ám egy egészséges étrend összeállítása már sokkal nehezebb feladat. Pedig a rendszeres testmozgás mellett ez a másik elengedhetetlen alappillére annak, hogy tovább éljünk, és jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Egy nem megfelelően összeállított étrend számos veszélyt hordozhat magában: ha túlságosan egyoldalúan étkezünk, bizonyos tápanyagok sosem jutnak el a szervezetünkbe, amelynek hatására különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. Emellett sok-sok olyan antioxidánstól és egyéb hasznos vitaminoktól is elvághatjuk magunkat, amelyek megelőzhetik rákos sejtek kialakulását, esetleg segíthetnek a fogyásban. Szerencsére nem kell magunktól kitalálni, hogy milyen egy egészséges étrend: akár egy szakember segítségét is kérhetjük. Ez azért is nagyon előnyös, hiszen nem csak általános tippeket ad, de képes személyre szabott étrendet adni, amely a leginkább ideális a szervezetünk számára. Hiába egészséges egy adott étel, nem garantált, hogy mindenkinek az a leginkább megfelelő, emellett az allergia esélyét is számításba kell venni.

Ennek ellenére egy egészséges étrend összeállítása nem olyan nehéz vagy szigorú, ahogy azt a legtöbben gondolják. Az elsődleges támpont a változatosság, hiszen zsírokra, szénhidrátra, fehérjére és különféle vitaminokra egyaránt szüksége van az embernek. A mennyiség persze egyáltalán nem mindegy, ezért a mértékre való odafigyelés szintén kiemelt fontossággal bír. A legjobb, ha többször fogyasztunk kisebb adagokat, ezzel biztosíthatjuk, hogy ne lassuljon le az anyagcserénk. Ellenkező esetben igencsak szenvedőssé válhat például a fogyás.

Fontos szabály, hogy gyümölcsök és zöldségek nélkül nem létezik egészséges étrend. Ezeket mindenképpen be kell építenünk a mindennapjainkba, és ez szerencsére nem is túlzottan nehéz. Temérdek alternatívából lehet váltogatni, így szinte biztosan megtaláljuk a számunkra megfelelőt. A közhiedelemmel ellentétben a szénhidrát is rendkívül fontos, ugyanakkor itt oda kell figyelni a minőségre. Éppen ezért teljes kiőrlésű termékeket ajánlott fogyasztani: ezzel nem csak az emésztés javítható, hanem a magas vérnyomás is csökkenthető hosszú távon.